Bezienswaardigheden
Het gevarieerde Suriname kent talloze bezienswaardigheden, waaronder de binnenlanden, twaalf natuurreservaten en -parken, de hoofdstad Paramaribo en vele rivieren die het land doorkruisen!
In de binnenlanden kunt u kennismaken met de vele culturen die Suriname rijk is, zoals de inheemse Indianen, de Marrons of bosnegers, Creolen, Hindoestanen en Javanen. Bezoek ook zeker de plantages, waar u vroegere sferen zult proeven uit de tijd dat de Nederlandse kolonisten er waren.
Awarradam
De lokale mensen spreken de naam uit als ‘Awaadan’. Awaa betekent awara (een oranje, eetbare palmvrucht) en dan (‘dang’) betekent stroomversnelling. Het eiland waar het oord op gebouwd is ligt in de gelijknamige stroomversnelling, op ongeveer 225 km van Paramaribo verwijderd. Het ligt in de Gran Rio rivier, die 30 km stroomafwaarts samenstroomt met de Pikin Rio om de Boven Suriname rivier te vormen, die op zijn beurt 75 km verder in het stuwmeer uitkomt. lees meer...
Brownsberg
Op zo'n drie uur rijden van Paramaribo, bent u al midden in de Jungle. Brownsberg is een prachtig natuurgebied waar u bijna alle facetten van het echte oerwoud tegenkomt. Papegaaien vliegen voorbij en als u goed oplet, kunt u ook apen en allerlei andere wilde dieren zien - een waanzinnig leuk gebied is Brownsberg. Naast het hiervoor genoemde, zijn er ook diverse watervallen te bezichtigen. Vanaf de Brownsberg kijkt u uit op het stuwmeer, dat kunstmatig is aangelegd op de plek waar ooit dorpen lagen. Dit is nog goed te zien aan alle boomstronken en takken die boven het water uitsteken. Lees meer...
Cola Kreek
Vele Surinamers komen hier om een dagje te ontspannen. Cola Kreek heeft zijn naam te danken het het donkerbruine water, dat vergelijkbaar is met cola. Hoewel het water donkerbruin is, heeft dat niets te maken met de kwaliteit er van. Het water in Cola Kreek is namelijk bijzonder schoon, mede doordat het rechtstreeks uit het binnenland komt. lees meer...
Fort Zeelandia
Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort in de hoofdstad van Suriname, aan de linkeroever van de rivier de Suriname. Het fort ontstond in het begin van de 17e eeuw toen de Nederlanders een handelsvestiging stichtten nabij het Indianendorp Parmirbo. In 1967 werd het fort gerestaureerd, waarna het Surinaams Museum er is gehuisvest. Je kunt het elke dag gratis bezoeken.
Onafhankelijkheidsplein
Recht achter fort Zeelandia vind je het oude Onafhankelijkheidsplein dat zo heet sinds de onafhankelijkheid in 1975. De koloniale gebouwen die hier staan doen denken aan typisch Nederlandse steden.
Aan het Onafhankelijkheidsplein staan verschillende gebouwen die helemaal van steen gemaakt zijn. De funderingen van de houten huizen zijn vaak uit dezelfde stenen opgetrokken. Op de foto zie je het daar gesitueerde Presidentieel Paleis. Stuk voor stuk zijn het mooie gebouwen die je zeker gezien moet hebben.
Sint Petrus en Paulus Kathedraal
De kathedraal aan de vroegere Gravenstraat (tegenwoordig Henck Arronstraat), is geheel uit hout opgetrokken en is het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika. Hij werd tussen 1883 en 1885 gebouwd. Opmerkelijk genoeg werd de kathedraal destijds over de bestaande kerk heen gebouwd.
In 1979 werd het gesloten voor publiek om dat het te veel een bouwval werd en dus gevaarlijk. In het midden van de jaren negentig stelde het Vaticaan fondsen beschikbaar om het gebouw weer recht te zetten.
Omdat de kathedraal ook was aangetast door termieten, werd in 2002 begonnen met een uitgebreide restauratie. Nu is het ook een multifunctioneel centrum waarin ook congressen en concerten kunnen worden gehouden. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over de stad.
Natuurreservaten en -parken
In de twaalf natuurreservaten en natuurparken kunt u kennis maken met de unieke flora en fauna van Suriname. Een van de bekendste en grotere reservaten is het Centraal Suriname Reservaat, waar men de ware pracht van Suriname ontdekt. Het omvat meer dan 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud en u vindt er bijvoorbeeld indrukwekkende bergen en adembenemende watervallen, verschillende apen en allerlei kleurrijke vogels (wel 600 soorten). Een ander absoluut hoogtepunt in Suriname wordt gevormd door de fascinerende reuzenschildpadden, die elk jaar weer hun eieren leggen in het warme zand op het strand van Galibi. Elk natuurreservaat, park of eiland heeft zo zijn eigen 'wonderwerkjes', variërend van de rode ibis in het Bigi Pan gebied en de reuzenschildpadden bij Galibi tot de prachtige watervallen in Centraal Suriname en de wilde Tapanahony rivier.
Korjaaltocht
Een must voor elke toerist is een boottocht, in een korjaal, over een van de vele rivieren die Suriname rijk is. Treed in de voetsporen van ontdekkingsreizigers uit vervlogen tijden en beleef Suriname!
Jodensavanne
Je waant je echt in de jungle in de Jodensavanne, het savannebos dat aangenaam ruikt naar guaves en anijs. Er zijn meer vlinders en vogels dan je kunt tellen en misschien kom je nog wel een kwasikwasi (neusbeertje) tegen. Vroeger was de savanne een kolonie, maar 30 jaar werd hij verlaten en sindsdien heeft de jungle hem weer bijna volledig opgeëist. Zoek maar eens onder de groene toplaag en je vindt er nog een aantal bijna complete gebouwen. Zoals de naam al doet vermoeden, begonnen Engelse en Portugese joden rond 1650 op de Jodensavanne plantages en stichtten zij hier een soort van joodse vrijstaat. Middelpunt van de kolonie was de Beracha Ve Salomsynagoge tot in de 19e eeuw veel joden naar de stad trokken. Je kunt ook nog lopen op het oude Cordonpad, wat een militair ruiterpad is uit de slaventijd.
Danpaati
De naam Danpaati is afkomstig van de plaats Dan, die aan de oever ligt. Danpaati is dus het eiland van Dan. Het is geen groot eiland (slechts 40 meter lang en 100 meter breed), maar het is wel een oase van rust. Het woord relaxen zou hier uitgevonden kunnen zijn. Een beetje zwemmen in de rivier, hangen in een hangmat, lekker eten, genieten dus!