Hoge Raad: SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten
Vrijdag 9 April 2010
De regering moet stappen ondernemen zodat de SGP mannen en vrouwen voortaan niet meer anders behandelt. Sinds de oprichting van de partij in 1918 mogen vrouwen geen bestuurlijke functies bekleden. Dat maakte de Hoge Raad vrijdag bekend.
De partij mag vrouwen niet langer uitsluiten van passief kiesrecht, want dit druist in tegen het VN-vrouwenverdrag. De Hoge Raad meent dat de SGP haar opvattingen niet kunnen worden ontzegd, maar de manier waarop ze die in de praktijk brengt, is onaanvaardbaar. 'Dit noemt men een rechtsstaat,' twittert SGP-woorvoerder Menno de Bruyne teleurgesteld.
De uitspraak houdt in dat de regering, desnoods met wetgeving, de SGP ertoe moet aanzetten vrouwen op de kieslijst te zetten. Het oordeel is in lijn met het eerdere uitspraken van de advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad. Of een volgende regering daadwerkelijk stappen onderneemt richting de SGP moet nog blijken. Er zijn, onder meer door de advocaat-generaal, kritische kanttekeningen geplaatst bij de vraag of de rechter de staat mag voorschrijven om op een bepaald terrein met wetgeving te komen.
Het gerechtshof, dat in 2007 oordeelde dat het SGP-standpunt in strijd is met het VN Vrouwenverdrag, is van mening dat wetgeving de enige optie is, omdat positief stimulerende maatregelen en gesprekken ontoereikend zouden zijn. Komt er daadwerkelijk wetgeving, zoals een minimum percentage vrouwen op de kieslijst, dan zal dat voor alle partijen gelden. De SGP kan er dan nog voor kiezen om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.
Partijvoorzitter Wim Kolijn zei na de uitspraak van het gerechtshof in 2007 dat ‘het standpunt niet zal veranderen door druk van buitenaf’. Mocht de SGP ertoe gedwongen worden vrouwen te kandideren, dan is de mogelijkheid dat de SGP zichzelf opheft, aanwezig.
Plaats uw reactie