Koenders negeert WRR-adviezen ontwikkelingshulp
Dinsdag 19 Januari 2010
Minister Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) vindt de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een 'constructieve bijdrage aan het debat over ontwikkelingshulp,' maar de minister wil het oude systeem niet loslaten. Ook het terugbrengen van het aantal landen dat hulp ontvangt van veertig naar tien, zoals de WRR voorstelt, vindt Koenders geen goed idee. Dat zei de PvdA-minister in dagblad Trouw.
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vindt dat het overheidsbeleid voor ontwikkelingssamenwerking drastisch moet worden veranderd. De hulp heeft nu te weinig effect. Bovendien stelt de Raad dat de vaste afdracht van 0,7 procent van het nationaal inkomen losgelaten kan worden. De WRR heeft twee jaar studie gedaan naar de jaarlijkse miljarden die Nederland aan ontwikkelingslanden geeft.
De Raad concludeert dat de hulp slagvaardiger moet en stelt daarom voor de hulp specialistisch te maken en te beperken tot tien landen. De overheid kan daar een eigen deskundige organisatie op zetten: NLAID. Ook de vaste afdracht van ruim 0,7 procent van het nationaal inkomen kan losgelaten worden. Nu is het financieringssysteem - dat zestig jaar oud is - achterhaald.
Er moet een nieuwe ontwikkelingsorganisatie worden opgezet, die wordt gefinancierd met belastinggeld maar wel op afstand staat van de overheid. Veel overheidsgeld stroomt nu via hulporganisaties naar de arme landen en hun corrupte overheden. De Raad stelt voor dat de hulporganisaties worden aangestuurd door NLAID. Volgens de onderzoekers bestaat het beleid van het ministerie nog te veel uit klassieke hulp om de armoede te bestrijden door de levensomstandigheden te verbeteren. Deze aanpak leidt echter niet perse tot structurele ontwikkelingen waardoor de bevolking zichzelf kan gaan bedruipen, stelt de WRR.
De ontwikkelingshulp in de huidige vorm bestond vorig jaar zestig jaar. De afgelopen jaren is er meer maatschappelijke discussie ontstaan over de hulp en de effecten. Sommige critici vinden dat de hulp niet werkt en soms zelfs averechts uitpakt. Een WRR-team onder leiding van prof. dr. Peter van Lieshout heeft een schets gemaakt van de huidige situatie van de ontwikkelingshulp en hoe het beter zou kunnen. De hulporganisaties kijken met spanning uit naar de bevindingen.
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier en VVD-Kamerlid Han ten Broeke zijn blij dat de standaard afdracht van 0,7 procent van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) ter discussie wordt gesteld. De PvdA en de ChristenUnie willen juist wel vasthouden aan de afdracht van 0,7 procent. Over het opzetten van een aparte stichting voor ontwikkelingshulp zijn de Kamerleden mider enthousiast, ze vrezen dat het veel bureaucratie op zal leveren. Alleen SP'er Ewout Irrgang ziet er wel iets in.
Plaats uw reactie