Nederlands luchtruim gesloten tot maandag 14.00 uur
Maandag 19 April 2010
Het Nederlandse luchtruim blijft in ieder geval tot maandag 14.00 uur gesloten. De lucht boven Nederland zou nog niet veilig zijn voor de luchtvaart, omdat de wolk met vulkaanas uit IJsland nog steeds boven het Europese vasteland hangt. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat maandagochtend gemeld.
Intussen neemt de kritiek op het Nederlandse beleid toe. Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) wil dat het Europese vliegverbod wordt versoepeld. Waar het kan moet het luchtruim weer open, vindt de bewindsman. Volgens de minister kan de luchtvaartsector een algehele sluiting niet langer aan. Hij zal maandag tijdens een videoconferentie met zijn Europese collega-ministers pleiten voor een versoepeling van het vliegverbod.
Eurlings vindt dat Europa zich te streng heeft opgesteld. In de Verenigde Staten kiezen luchtvaartautoriteiten bij een aswolk niet voor een algehele sluiting van het luchtruim, zei Eurlings. Ook KLM-topman Peter Hartman pleitte voor het openen van het luchtruim. KLM vloog zondagavond met twee vrachtvliegtuigen. Sinds donderdag 18.00 wordt er niet meer gevlogen boven Nederland. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Militaire Luchtvaart Autoriteit, Luchtverkeersleiding Nederland en het KNMI beslissen gezamenlijk wanneer er weer gevlogen mag worden.
KLM maakte zaterdagavond wel zonder problemen een testvlucht boven Nederland met een Boeing 737. De vlucht werd gemaakt om te kijken of de atmosfeer schoon genoeg is voor luchtverkeer. De resultaten van een technische inspectie van het toestel worden op zondagochtend verwacht. Volgens burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer zitten er ongeveer 1.300 mensen vast op de luchthaven. Ruim duizend particulieren hebben zaterdagavond gebeld naar het speciale telefoonnummer van de gemeente Haarlemmermeer om gestrande reizigers op Schiphol in hun huis op te nemen. Vooral voor ouderen, gezinnen met kinderen en reizigers die medische zorg nodig hebben, wordt opvang buiten Schiphol gezocht.
Inmiddels groeit de overlast die het gevolg is van het vliegverbod. Alarmcentrale Eurocross wordt overspoeld met telefoontjes van Nederlanders die vastzitten. Op het centraal station in Amsterdam vormden zich lange rijen voor de loketten voor internationale treintickets. Ook op Schiphol staan lange rijen van mensen die naar het buitenland willen met de trein. Het filmfestival Imagine, dat momenteel in Amsterdam plaatsvindt, moest het symposium Eastern Promises dat voor zondag was gepland afgelasten. Op het symposium zouden diverse gasten uit Oost-Europa aanwezig zijn, maar zij kunnen niet naar Amsterdam komen.
FNV Bondgenoten heeft de overheid opgeroepen de luchtvaartsector te steunen. FNV Bondgenoten denkt aan maatregelen als werktijdverkorting en tijdelijke verlaging van personeelslasten. De marechaussee heeft toegezegd een soepelere norm te hanteren voor visumaanvragen voor mensen die vastzitten in de internationale zone van Schiphol en de luchthaven willen verlaten. Al 150 mensen die de afgelopen dagen achter de paspoortcontrole van de luchthaven zijn gestrand hebben een tijdelijk visum gekregen. Reizigers die vastzitten op Schiphol slaan op grote schaal spullen in die in de eerste levensbehoeften voorzien, zo bleek zaterdag. Artikelen zoals tandenborstels, tandpasta, deodorant, babyvoeding, onderbroeken en sokken vliegen over de toonbank, zo meldden winkeliers op Schiphol Plaza.
Plaats uw reactie