Onderzoekers: Opwarming van de aarde is meetfout
Donderdag 4 Februari 2010
De geloofwaardigheid van het klimaatpanel van de VN lijkt beland in een niet te stoppen vrije val. Nu blijkt weer dat de opwarming van de aarde gebaseerd is op onvolledige meetmethodes. Van daadwerkelijk hogere temperaturen is mogelijk niet eens sprake. Een wereldwijd grote afname van het aantal weerstations sind 1990 verklaart mogelijk voor een belangrijk deel de gemeten opwarming sinds die tijd.
Volgens Amerikaanse onderzoekers daalde het aantal meetstations van zesduizend naar vijftienhonderd. De weergegevens van plattelandsgebieden, hoger gelegen plaatsen en plekken dicht bij de Noordpool worden niet langer meegeteld voor het wereldgemiddelde. Hierdoor lijkt de berekende temperatuur te hoog te zijn uitgekomen.
Sinds1990, toen duizenden stations niet meer werden gebruikt om gegevens over temperaturen te meten, schoot de gemiddelde temperatuur van de aarde plotseling omhoog. Die constatering doen de Amerikaanse onderzoekers Joseph D'Aleo en Anthony Watts.
Deze onthulling doet de betrouwbaarheid van het IPCC, het klimaatpanel van de VN, opnieuw geen goed. Het begon bij Climategate, een schandaal waarin vooraanstaande klimaatwetenschappers cijfers verdoezelden en belastende informatie achterhielden.
De laatste tijd worden er allerlei fouten ontdekt in hun onderzoek uit 2007. Zo is de bewering dat de geltsjers gesmolten zijn in 2035 gebaseerd op een interview en op geen enkele wetenschappelijke berekening. Gister meldde weekblad VrijNederland dat in het rapport staat dat Nederland voor 55 procent onder de zeespiegel ligt. In werkelijkheid is dat twintig procent.
Plaats uw reactie