Prikkel om zuinig te zijn structureel afwezig bij overheid
Maandag 18 Januari 2010
Bij veel overheidsdiensten wordt geld opgemaakt, uit angst het jaar erop te worden gekort op de begroting. Volgens de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) kan de overheid flink bezuinigen met een 'cultuur van zuinigheid'. Dat stelt de raad in een advies aan premier Jan Peter Balkenende (CDA) en aan minister André Rouvoet (ChristenUnie) van Jeugd en Gezin. Volgens de RMO kan een 'cultuur van zuinigheid' een forse besparing op de overheidsuitgaven opleveren. De prikkel om zuinig te zijn, is nu structureel afwezig. Het is juist zo dat het opmaken van het budget wordt beloond.
Het advies van de Raad is geschreven in het kader van de 'brede heroverwegingen', waarbij ambtenaren op twintig beleidsterreinen onderzoeken hoe bezuinigd kan worden op 20 procent van de overheidsuitgaven. De Raad waarschuwt voor generieke bezuinigingen waarvan mensen soms de dupe worden. Dat moet dan later weer worden gecorrigeerd, wat weer extra geld kost.
Volgens de RMO kosten bezuinigingen ook vaak geld, omdat het leidt tot reorganisaties die veel kosten. De overheid zou veel geld kunnen besparen door allerlei coördinatielagen te schrappen. 'Dit komt bovendien de kwaliteit en de nabijheid van de dienstverlening ten goede,' aldus de RMO. De Raad vindt dat de overheid ook meer ruimte moet geven aan de samenleving om dingen zelf te doen. Het beleid van risicopreventie en monitoring van de jeugd heeft bijvoorbeeld een aanzuigende werking op de wachtlijsten.
'Eigenlijk springt de overheid in een gat dat de sociale omgeving laat liggen en waardoor diezelfde omgeving ook steeds minder haar verantwoordelijkheid kan nemen. Door de kringen rondom gezinnen zelf meer aan zet te laten zijn, kan een dubbele doelstelling worden behaald: zowel besparing als meer betrokkenheid.'
Plaats uw reactie