Vliegtaks kost Schiphol miljoenen passagiers
Maandag 8 Februari 2010
Ondanks dat de vliegtaks is afgeschaft, stappen Nederlandse passagiers nog altijd massaal over naar vluchthavens over de grens. Vooral Schiphol is de dupe van deze 'milieuvriendelijke maatregel' van het kabinet Balkenende-IV. De heffing heeft een sneeuwbaleffect veroorzaakt, meldt De Telegraaf.
'De trend is niet meer te stoppen, ook al is de belasting alweer beëindigd,' zeggen woordvoerders van vliegvelden in Duitsland en België. Ook vliegtuigmaatschappijen lijken Schiphol meer en meer te verlaten. Zo beginnen Sunweb en Sudtours een eigen lijndienst in Duitsland en breidt Ryanair breidt Charleroi (België ) en Weeze (Duitsland ) verder uit. Hetzelfde geldt voor Easyjet, dat binnenkort een groot aantal nieuwe 'Nederlandse' routes opent vanuit Brussel, Düsseldorf en Dortmund.
'De vliegtaks heeft de mensen het land uit gejaagd en het bevalt ze ook nog. De grenzen zijn vervaagd. Ze vinden het prima om buiten Nederland te vertrekken', aldus de Nederlandse Easyjet-directeur Cor Vrieswijk tegen De Telegraaf. In 2010 reizen naar schatting ruim vier miljoen Nederland via een vliegveld over de grens, terwijl Schiphol na eendramatisch 2009 niet of nauwelijks denkt te kunnen herstellen.
De zeer omstreden taks werd op 1 juli 2008 ingevoerd door het kabinet Balkenende-IV. Toen al was bekend dat de maatregel zeer schadelijk zou zijn voor Schiphol. Toch zette het kabinet zijn plannen door. Als onderdeel van een omvangrijk pakket om deeconomische crisis te bestrijden, besloot het kabinet de belasting een jaar later alweer te schrappen, maar voor de luchthaven bij Amsterdam was het kwaad al geschied.
Plaats uw reactie