Corantijn blijft Surinaams grondgebied
Woensdag 24 Februari 2010
Paramaribo - In een vandaag uitgegeven verklaring geeft de minister van Buitenlandse Zaken Lygia Kraag-Keteldijk aan, dat de Corantijn van oorsprong tot monding Surinaams grondgebied is. Dit naar aanleiding van vragen gesteld tijdens de begrotingsbehandeling inzake de westelijke grens. Met betrekking tot het gebied van de Boven-Corantijn en de Coeroeni-Kutari herinnerde ze het college in DNA eraan, dat dit gebied op grond van het verdrag van 1799, waarbij werd vastgesteld dat de grens tussen Suriname en Guyana wordt gevormd door de westelijke oever van de Corantijn aan Suriname toebehoort.
De definitie van het grondgebied van Suriname bij de soevereiniteits-overdracht door Nederland, is hiermee in overeenstemming. Guyana betwist volgens de minister de soevereiniteit van Suriname over het gebied. De oorsprong van deze betwisting, is een feitelijk en juridisch ongegronde en onjuiste interpretatie van gebeurtenissen uit de koloniale tijd. Vanaf 1966 tijdens de zogenaamde Mariborough House Talks in Londen, zijn Suriname en Guyana overeengekomen om de grensgeschillen tussen hen (waaronder het geschil omtrent de soevereiniteit over voormelde driehoek) gezamenlijk op vreedzame wijze in overleg met elkaar op te lossen.
Deze intentie is in de overeenkomst van Chaguarama's van 1970/1971, waarbij gezamenlijk tot demilitarisatie van het gebied door beide landen werd besloten, herhaald en hetzelfde is geschied bij de instelling van de Grenscommissies van beide landen in 2002. Deze tussen Suriname en Guyana afgesproken gedragslijn is in overeenstemming met het beginsel van vreedzame oplossing van geschillen, dat is vastgelegd in het Verdrag van de Verenigde Naties en wordt onderschreven door de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Caricom. Suriname blijft daarom insisteren dat de militaire bezetting van het gebied in 1969 door Guyana een inbreuk is op de soevereiniteit van Suriname, in strijd is met het internationaal recht en zich niet verstaat met de tussen Suriname en Guyana gemaakte afspraken.
Plaats uw reactie