Ex-minister Gilds voorlopig in vrijheid gesteld
Donderdag 13 Mei 2010
Paramaribo - “Ik ben een christen en had erop gerekend dat de tijd is aangebroken dat de Heer zei dat ik weer bij mijn gezin mag zijn. Die verwachting is uitgekomen en daar ben ik heel blij om. Het is voor mij belangrijk dat ik mijn leven weer oppak”, zei ex-justitieminister Siegfried Gilds gisteren aan Times, kort nadat hij, na negen maanden gevangenschap, voorlopig in vrijheid werd gesteld door het Hof van Justitie.
Familieleden en vrienden reageerden gisteren heel verheugd in de rechtszaal toen ze hoorden dat het hoogste rechtscollege het verzoek voor voorlopige invrijheidstelling had gehonoreerd. Rechter Cynthia Valstein-Montnor liet wel weten dat Gilds vooruitlopend op de behandeling van de zaak in vrijheid wordt gesteld en zich moet onthouden van bepaalde contacten.
SPA-topper Clifford Marica zegt aan de krant dat hij het heel goed vindt dat Gilds in vrijheid is gesteld en met hem in contact zal treden. Raadsman Stanley Marica zegt dat de verdediging nu harder zal werken om te voorkomen dat haar cliënt weer terechtkomt in de gevangenis. Hij gaat voor vrijspraak. Gilds is voor vele gevangenen een hulp geweest in de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma. Enkele gevangenen gaven aan dat ze Gilds zullen missen, maar wensen hem het beste toe in zijn leven.
Gilds zegt dat hij in de inrichting een klankbord was voor anderen. Hij weet verder dat het besturen van een gevangenis heel moeilijk is en vindt dat de overheid moet nagaan wat zij wil bereiken met het gevangeniswezen en hoe zij dat wil doen. “De problemen liggen aan de kant van zowel de uitvoerders als bewoners. De gevangenen moeten hulp en kracht zoeken bij God en moeten rekenen op zijn hulp. We moeten bidden dat de situatie goed wordt voor iedereen: voor de gevangenen en bewakers”, zegt hij. Gilds voerde bij het hof aan dat hij in de inrichting gebruikmaakte van een mobiele telefoon om in contact te treden met de hele wereld.
Volgens hem kan er daarom geen sprake zijn van bewijsvertroebeling. Gisteren deed advocaat Marica het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling, omdat het volgens hem niet haalbaar is dat negen getuigen die door het OM zijn opgegeven binnen korte tijd zullen zijn gehoord. De procureur-generaal gaf het verloop van de zaak vanaf het kantongerecht tot het Hof van Justitie aan en verzette zich tegen het verzoek. Volgens hem is het niet in het belang van de verdachte wanneer hij in vrijheid gesteld wordt en kort daarna weer de gevangenis moet ingaan.
Plaats uw reactie