Irritatie om trage informatieverstrekking vliegramp
Maandag 17 Mei 2010
Paramaribo - De gemoederen waren verhit en de emoties groot. De politie moest eraan te pas komen om enkele nabestaanden van de vliegtuigcrash van Blue Wing Airlines zaterdag te Poeketie, waarbij alle acht inzittenden omkwamen, in bedwang te houden. De informatiestroom kwam moeilijk opgang. Na lang wachten hebben de autoriteiten in Paramaribo weinig informatie doorgespeeld.
Het was slechts een bevestiging van de ramp die zich op Poeketie had afgespeeld en dat de piloot Peter Veldkamp en co-piloot Narina Lachmansingh zijn omgekomen. Verdere informatie moest afgewacht worden. De directeur van het Ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) Thelma Douglas-Pinas, heeft de aanwezige familieleden en belangstellenden toegesproken.
Men nam hiermee geen genoegen, omdat men zekerheid wilde over de personen die op de vlucht zaten. Iemand die wist dat zijn vader op die dag zou aankomen snelde na het horen van het nieuws naar het vliegveld Zorg en Hoop. De zekerheid dat zijn vader op de vlucht zat kwam niet van de autoriteiten, maar van familieleden te Godo Olo. Een broer van Donovan Kodjama, een van de slachtoffers, zegt niet te begrijpen hoe de autoriteiten werken. “De gewoonte in Suriname is alles met onze tijd en op ons gemak te doen.
Ik begrijp dat de weersomstandigheden slecht waren, maar dat men pas de volgende dag rond 09.00 uur vanuit Paramaribo in actie komt is onvoorstelbaar. Altijd moeten de Fransen ons voor zijn en gelukkig zijn er nog dappere dorpsbewoners”, zegt hij. De plaats des onheil is ruim een etmaal na de crash bereikt door reddingswerkers. Hij is zelf van Godo Olo afkomstig, maar is voor zaken in de stad en moest gisteren na lang wachten op het vliegveld samen met ruim 50 anderen zonder adequate informatie weer huiswaarts keren. Dorpelingen in de omgeving van Godo Olo, Poeketie, Drietabbetje en Stoelmanseiland zijn in diepe rouw gedompeld.
Acht personen, onder wie de piloot en co-piloot, vonden zaterdagmiddag de dood bij een vliegtuigcrash van Blue Wing Airlines in de omgeving van Poeketie. Het vliegtuig kwam van Godo Olo en was op weg naar Paramaribo. Slecht weer en de moeilijke toegankelijkheid van het bosrijke gebied bemoeilijkten de bergingswerkzaamheden van de reddingswerkers van het Nationaal ...
Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Vandaag zal dit reddingsteam weer een poging ondernemen om de lijken te bergen. “Het ziet er niet mooi uit”, opperde luitenant-kolonel Jerry Slijngaard van het NCCR gisteravond op een persconferentie, 24 uur nadat een Antonov-toestel van Blue Wing neerstortte, doelend op de smeulende wrakstukken die waargenomen waren bij het overvliegen van het gebied.
Waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst Shareef Saboerali gaf aan dat uit voorlopige informatie blijkt dat het toestel tien minuten na opstijging van een airstrip te Godo Olo crashte. Twee mannen die op de rivier waren, menen te hebben gezien hoe de Antonov op een gegeven moment in hoogte afnam en vervolgens uit zicht raakte. Kort hierna hoorden zij een knal en zagen een vuurbal en rookontwikkeling in de verte. De weersomstandigheden in de omgeving van Poeketie waren zaterdagmiddag tot gistermiddag slecht.
Slijngaard zei dat reddingswerkers pas 24 uur nadat de ramp zich voltrok de plek des onheil konden bereiken. Een Franse helikopter dropte Surinaamse en Franse militairen met kabels bij het rampgebied. Op de plek troffen de militairen wrakstukken, maar geen overlevenden aan. Er kon niet direct begonnen worden met bergingswerkzaamheden volgens Slijngaard vanwege het slechte weer dat mogelijk een nog een tijdje in het gebied zal aanhouden.
Een andere domper op de zaak is, dat de namen van de passagiers nog niet prijsgeven konden worden. Slechts de namen van de piloot en co-piloot respectievelijk Peter Veldkamp en Narina Lachmansingh waren bekend. Twee jaar geleden werd de luchtvaartmaatschappij ook al getroffen door een vliegtuigcrash eveneens een Antonov toestel, te Lawa-Antino nabij Benzdorp. Alle 19 inzittenden, twee bemanningsleden en 17 passagiers, kwamen hierbij om. In 2009 kreeg de maatschappij een klap te verwerken toen een Antonov AN-28 tijdens een landingsmanoeuvre te Kwamalasamutu van de baan raakte en langs de airstrip belandde. Vier van de acht inzittenden, onder wie de piloot, co-pilot en twee passagiers, raakten gewond.
Plaats uw reactie