Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Vonnis Mahin Jankie wel betekend

Vonnis Mahin Jankie wel betekend

Maandag 16 Juli 2007

Paramaribo - ‘Op 14 juni 2007 is het vonnis van Mahin Jankie betekend door deurwaarder Febis’, aldus een notaris aan DBS. Het gaat er namelijk om dat onlangs de aandelen van de Nationale Ontwikkelings Bank, de NOB, zijn verkocht omdat de Staat het vonnis van de Surinaamse Nederlander Mahin Jankie dat is uitgesproken in december 2001, niet heeft uitgevoerd. Centraal hierbij staat de vordering van de Toescheidingsovereenkomst. Alle betrokkenen die vallen binnen deze Toescheidingsovereenkomst willen namelijk als gelijkwaardige Surinamers behandeld worden. 
 
Echter heeft de minister van Justitie en Politie onlangs bekend geen vonnis van Mahin Jankie onder ogen gezien te hebben.’ Hierop antwoordde de notaris als volgt: ‘De minister vertegenwoordigt de Staat niet in en buiten rechte. De Staat in en buiten rechte wordt vertegenwoordigd door de Procureur-generaal. De minister van Justitie hoeft niets te zien. Hij is niet aangewezen om de Staat te vertegenwoordigen.’ Verder werd door de notaris erkend dat de veiling van de aandelen van de NOB dus wel op legale wijze heeft plaatsgevonden. Geluiden deden de ronde in de samenleving dat de veiling van de aandelen in een illegale sfeer geplaatst zou kunnen worden. Het vonnis welke de Staat moet uitvoeren geldt voor alle schuldeisers aan wie de staat Suriname niet wil betalen.  
 
Deze lopen tot in de honderden belanghebbenden. ‘Omdat de overheid zich niet aan het vonnis wil houden, moet zij een dwangsom van SRD 1000 per dag vanaf december 2001 betalen. Maar de overheid wil niet betalen. De dwangsom is al meer dan 10 keren betekend aan de overheid. De overheid wist al vanaf 14 juni 2007 dat de aandelen van NOB verkocht zouden worden.’ Volgens de notaris heeft de Staat dus 14 dagen de tijd gehad om Mahin Jankie te betalen. Vanuit de zijde van de overheid is ook geen kortgeding aanhangig gemaakt om uitstel te gelasten in deze zaak. ‘Dus eigenlijk is alle commotie voor niets. De schuld ligt als eerste bij de overheid, die zich ten eerste niet wil houden aan het vonnis en ten tweede de dwangsom niet betaalt en ten derde, al weet zij dat de aandelen van de NOB worden verkocht, niet heeft gereageerd. Nadat de verkoop is geschied, begint zij te springen. Er zijn drie momenten geweest waarop de veiling voorkomen kon worden,’ sprak de notaris.  
 
Hij voegt er ook aan toe dat deze kwestie sedert 2001 speelt. Het ligt in het vooruitzicht dat ook andere staatsbedrijven op de veiling gebracht gaan worden, als de Staat niet overgaat tot betaling van de dwangsommen. Het gaat hier namelijk om grote bedragen geld. De overheid heeft tal van schulden lopen. ‘Door de minister van Financiën wordt er elke keer gezegd dat er geen geld is,’ vermeldt de notaris erbij. Hiermede wil hij verduidelijken dat hoewel de Staat geen financiën heeft, zij wel over vermogen beschikt in de vorm van aandelen bij staatsbedrijven. De schuldeisers die oplopen tot in de honderden volgen de ontwikkeling van de verkoop van staatsaandelen op de voet. ‘Omdat er honderden schuldeisers zijn kon er geen een derde beslag die bij Staatsolie en andere staatsbedrijven ligt, geëxecuteerd worden. Het risico is enorm groot dat in de naaste toekomst beslag gelegd kan worden op aandelen van andere staatsbedrijven. De minister van Financiën moet gewoon uitbetalen. Als hij dat niet doet is binnen de kortste keren alles verkocht,’ sprak de notaris. Ook werd aan DBS medegedeeld dat de aandelen van de NOB niet door Mahin Jankie zijn opgekocht. De aandelen zijn namelijk opgekocht door de NV Surinaamse Landbouw Maatschappij

DBS 10/07/2007 


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: