Werk aan de winkel voor de Surinaamse vrouw
Woensdag 10 Maart 2010
Paramaribo - “Voor de Surinaamse vrouw is er nog werk aan de winkel om uit de maatschappelijk achtergestelde positie te geraken. Hoewel deze groep van de samenleving de afgelopen tijd een voorsprong heeft op mannen wat betreft onderwijs is dit niet echt te merken. Nog steeds is er een scheve verhouding tussen man en vrouw op de verschillende treden op de maatschappelijke ladder.
Dit jaar is het thema rond Internationale Dag van de Vrouw ‘Equal rights and opportunities’”. Dit zegt de minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Maurits Hassankhan, aan de krant. De dominante rol die sommige mannen nog steeds innemen binnen bepaalde culturen maakt dat de vrouw nog in deze positie verkeert.
De Biza-minister zegt dat de afgelopen jaren de vrouwen hard gewerkt hebben om uit hun achtergestelde positie te geraken. Alhoewel zij erin geslaagd zijn om wat verbetering te boeken, worden vrouwen nog steeds in hun traditionele rol geduwd. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat in de meeste huishoudens zowel man als vrouw werkt, maar van de vrouw wordt nog steeds verwacht dat zij daarnaast de zorg van de kinderen en huishoudens op zich neemt.
Hassankhan vindt het van belang dat zowel de man als de vrouw betrokken moet worden om algehele succes te boeken in de strijd voor gendergelijkheid. Ook de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) erkent dat op vele levensgebieden in Suriname de vrouw nog steeds een achterstand ervaart. Haar vertegenwoordiging is nog niet in gelijke machtsverhoudingen en posities op het vlak van besluitvorming bij zowel de overheid als het bedrijfsleven vertaald. Volgens de SPA verzwakken armoede en ongelijkheid de positie van vrouwen en hun mogelijkheden te participeren in politieke besluitvormingsprocessen op hoger niveau.
De partij vindt dat vooral vrouwen aan de basis van de samenleving sociaal-economisch sterk gemaakt en betrokken moeten worden bij de nationale ontwikkeling. Honderd jaar geleden werd op de Tweede Internationale Socialistische Vrouwenconferentie in Kopenhagen het besluit genomen om ieder jaar een internationale Vrouwendag te organiseren. De keus viel op 8 maart en werd in 1978 door de Verenigde Naties officieel erkend.
Plaats uw reactie