Asabina voorstander transparante ordening goudsector
Woensdag 26 Oktober 2011
Paramaribo - Het parlementslid Ronny Asabina zegt dat ook hem geluiden hebben bereikt over de onregelmatigheden die plaatsvinden binnen het proces van de ordening van de goudsector. “Die geluiden hebben wij wel opgevangen, maar we hebben geen bewijzen. Afgaande op de geluiden kunnen wij niet in een hoerastemming verkeren over de wijze waarop de ordening plaats vindt.” De belanghebbenden moeten een bedrag van SRD 70 betalen bij de registratie. Dit bedrag moet betaald worden voor het verkrijgen van een pasje. Wat Asabina bevreemdt, is dat de mensen bij de betaling geen kwitanties krijgen. “Hoe kan je dan bewijzen dat je hebt betaald, als je geen kwitantie krijgt uitgeschreven?”
De AC- topper, Ronnie Brunswijk, heeft aangegeven schriftelijk het ontslag van Gerald Dompig, voorzitter Commissie Ordening Goudsector, aan te vragen bij de president. Dompig zou Brunswijk hebben genegeerd, toen hij zonder een afspraak toog naar het kantoor van Dompig en ontvangen wenste te worden. De AC’ er wilde geïnformeerd worden over het optreden van de commissie te Maripaston. Brunswijk voelt zich beledigd door de behandeling die hij gekregen heeft van Dompig. Volgens Brunswijk is de commissie bezig met toebedeling van eenzijdige privileges.
Ook de kleine gouddelvers zijn verhit. Zij zijn het niet eens met de wijze van de ordening. Volgens hen is het de regering die hen ertoe dwingt om op rooftocht te gaan. “Waarvan moeten wij nu leven, als wij geen goud meer mogen zoeken? Da, no mi go na Paramaribo foe foefoeroe”, was de uitspraak van een van de gouddelvers.
Asabina die sinds 1998 aan de wieg heeft gestaan van de ordening van de goudsector, zegt nog steeds een voorstaander te zijn van de ordening. Hij heeft vanaf toen als commissielid van dichtbij kunnen aanschouwen dat het een sector is welke wordt gekenmerkt door belangenverstrengeling. Bij de eerste goudconferentie te Chinesie Kondre had hij de regering al gewaarschuwd voor de belangenverstrengeling. Hij kan niet a priori zeggen dat de commissie vervangen moet worden, maar vindt dat als er zoveel geluiden zijn, er op zijn minst een evaluatie zou moeten plaatsvinden van de ordening. De goudsector kwam na 1986 weer op dreef. De ontwikkeling deed zich voor buiten het gezichtsveld van de overheid en dan praten we over een periode van meer dan 24 jaren. De goudsector is gaan bloeien zonder de inmenging van de overheid. Asabina meent dat de ordening meer transparantie behoeft. Ook moet er meer communicatie komen met de directe belanghebbenden. De ontevredenheid heerst, omdat er in onvoldoende mate voorlichting is gegeven. Mensen hebben geen klankbord, meent Asabina. De mensen zijn aan een bepaalde manier van werken gewend geraakt en men moet bij voorbaat weten dat men op tegenstand zal stuiten. “Onbekend maakt onbemind.”
Tijdens de opening van de goudsector heeft Dompig aangegeven dat de goudsector de kurk is waarop de economie van Suriname drijft. Daarom is het volgens Asabina des te meer van belang om deze sector te ordenen. De ordening van de kleinschalige goudsector is volgens de parlementariër van eminent belang. Er zijn tal van voordelen hieraan verbonden. Tal van nadelen kunnen door de ordening teruggebracht worden tot minimale proporties, zoals het terugdringen van kinderarbeid, drop-outs, jeugdprostitutie, illegaal wapenbezit en milieuverontreiniging.
Plaats uw reactie