Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Bogota fietshoofdstad...met dank aan Nederland

Bogota fietshoofdstad...met dank aan Nederland

Maandag 22 Augustus 2011

Fietsers, véél fietsers banen zich deze dagen moeiteloos een weg door de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Want met de voltooiing van een netwerk van fietspaden is Bogota dé fietsstad van Latijns-Amerika geworden. Met dank aan expertise uit Nederland.

De fiets heeft in Colombia bepaald niet de uitstraling van een luxe auto en wordt daarom door de hogere klasse nog enigszins misprijzend bekeken. Maar het is wel het goedkoopste én snelste middel om je te verplaatsen.

Grootste netwerk
Bogota ligt op een hoogvlakte in het Andesgebergte, 2.600 meter boven zeeniveau. De gemiddelde inwoner van de chaotische miljoenenstad is 132 minuten per dag kwijt aan ritjes per auto van en naar het werk of de school. En als hij het openbaar vervoer gebruikt, is hij gemiddeld bijna 3 euro per dag kwijt.

Dat is al gauw zo'n 15 procent van het gemiddelde inkomen. Maar inmiddels bezit de stad ook het grootste netwerk van fietspaden in heel Latijns-Amerika: bij elkaar ruim 322 kilometer. Daar maken op dit moment dagelijks zo'n 110.000 mensen gebruik van.

Race tegen de klok
Gegevens van de meest recente mobiliteitsenquête, uitgevoerd door het Nationaal Bureau voor de Statistiek, komen overeen met de uitslag van de 'race van de transportmiddelen' die de Universidad de Los Andes in Bogota onlangs hield over een afstand van 9,2 kilometer, dwars door de stad.

De race werd gewonnen door professor Jorge Sefair. Op de fiets. Hij had 25 minuten nodig om het traject af te leggen. Met de auto duurde het 35 minuten en met bussen van het openbaar vervoersbedrijf Transmilenio duurde het een uur. 'De fiets is niet vervuilend, snel en houdt je fit', aldus winnaar Sefair.

Oranje fietsers
De Nederlandse ambassade in Bogota heeft de afgelopen jaren rechtstreeks bijgedragen aan de uitbreiding van de fietspaden, met name door de inzet van Nederlandse kennis op het gebied van planning en aanleg. Bij de laatste Koninginnedagviering op de ambassade werd genodigden gevraagd om in een oranje shirt een van de belangrijkste fietspaden van Bogota af te fietsen.

Ook andere steden in Zuid- en Midden-Amerika zijn op dit moment bezig met de aanleg van een infrastructuur voor fietsen op basis van de omvangrijke 'Manual de Ciclo Ciudades', een door Nederland aangeboden Handleiding voor Fietssteden.

Auto's niet welkom
Op vrije zondagen veranderen zelfs de brede avenues van Bogota - in totaal zo'n 121 kilometer -  in enorme fietspaden, met complete families op de fiets: meer dan een miljoen mensen. Naast fietsers vind je dan skeeleraars, wandelaars en zelfs rolstoelen en kinderwagens: een eindeloze menigte die zich uitspreidt tot in alle hoeken. En op speciale platforms worden openbare sport- en aerobicslessen gegeven.

Het fietspad heeft inmiddels een ondersteunend netwerk van duizend vrijwilligers, enkele honderden politieagenten, een korps van ‘bewakers’, frisdrankverkopers, servicepunten voor reparatie en onderhoud. Wat meer dan drie decennia geleden begon als een voorzichtig experiment, is tegenwoordig een enorm autoluw evenement dat niemand meer zou durven terugdraaien.



Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: