Callender: InHolland Suriname niet in gevaar
Woensdag 28 September 2011
De Surinaamse vestiging van de Hogeschool InHolland is niet in gevaar door de bezuinigingen in Nederland. InHolland Suriname staat op eigen benen en krijgt geen subsidie van Nederland. Dat zegt Lilian Callender, directeur van de school in Paramaribo.
Ze is trots op haar docentenkorps en op haar studenten. Want de student staat centraal bij haar. Callender is in Nederland op werkbezoek, nu het in Suriname vakantie is. Ze is wat grieperig, maar laat niet na haar afspraken na te komen. Precies op de afgesproken tijd ontmoeten we elkaar in een hotel bij Schiphol.
Ze is een jaar geleden naar Suriname verhuisd om InHolland te leiden. Terug naar haar geboorteland, terwijl man en kinderen in Den Haag achterbleven. Het is na 36 jaar Nederland soms wennen aan Suriname. “Ze vinden me soms heel Hollands, heel direct.”
Geen last
De vestiging in Suriname heeft vooralsnog geen last van de negatieve publiciteit over InHolland in Nederland. Verhalen over diploma’s die weinig waard zijn en slecht onderwijs doen de afgelopen maanden de ronde. Maar pas half oktober, bij de opening van het academisch jaar, kan Callender met zekerheid zeggen of er een daling is van het aantal studenten.
Maar ze wijst eerder op de concurrentie van andere hogescholen in het land, dan op de effecten van negatieve verhalen uit Nederland. “De monopoliepositie van InHolland bestaat niet meer in Suriname.”
Goede toekomst
De Hogeschool in Paramaribo is een Business-school met vier managementopleidingen. Studenten zoeken vervolgopleidingen of een baan in de Verenigde Staten of het Caribisch gebied en in mindere mate in Nederland. “Zo’n 10 procent gaat naar Nederland. Daar ben ik tevreden over, want ruim 80 procent kiest ervoor in Suriname te blijven en het land verder te helpen.” Vooral voor mensen met een Human Resource Opleiding ziet Callender een goede toekomst op de arbeidsmarkt.
Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van InHolland, is op 17 oktober aanwezig bij de opening van het collegejaar in Suriname.
Lilian Callender in gesprek met Tanja FraaiPlaats uw reactie