Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Emile Wijntuin: ‘Ontwerpbegrotingen opnieuw indienen’

Emile Wijntuin: ‘Ontwerpbegrotingen opnieuw indienen’

Vrijdag 14 Oktober 2011

Paramaribo - De gewezen voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin, acht het van groot belang dat de begrotingen volgens de grondwettelijke procedures opnieuw aangeboden worden aan het parlement. ‘We moeten het op deze wijze proberen recht te trekken.’
Wijntuin meent dat er reeds een inbreuk is gepleegd aan het imago van het hoogste college van staat. Het is van belang om te weten of parlementsvoorzitter Jenny Simons slechts in hoogsteigen persoon heeft beslist de begrotingen terug te sturen naar de president of zij alvorens dat te doen, een onderhoud heeft gehad met de fractievoorzitters.’Het is een vraag of dit in overleg met de overige fractievoorzitters heeft plaatsgevonden.’ Echter, gesteld kan worden dat het voor de assembleeleden als een verrassing overkwam, toen hen door de parlementsvoorzitter werd medegedeeld dat de ontwerpbegrotingen door de president waren ingetrokken. Simons zou de parlementsleden voorgehouden hebben, niet op de hoogte te zijn. Terwijl door de president is verklaard dat hij eerst in overleg is getreden met de parlementsvoorzitter alvorens de ontwerpbegrotingen formeel aan te bieden en deze weer in te trekken.

‘Indien Simons in haar eentje het besluit heeft genomen om de begrotingen te laten intrekken zonder de inmenging van het totale parlement, heeft zij een ernstige inbreuk gepleegd op het gezicht van het hoogste college van staat.’ Ook had ze de bevoegdheid niet om een grondwettelijk stuk, dat volgens de grondwettelijke procedurele regels aan haar is aangeboden, weer te laten intrekken.

Wijntuin zegt verder dat het parlement het recht van amendement heeft. Opmerkelijk is dat door de president zou zijn aangegeven dat de begrotingen blunders zouden bevatten, zonder deze kenbaar te maken. Volgens Wijntuin is het beslist niet de eerste keer dat ontwerpbegrotingen fouten en missers bevatten. Deze worden gecompenseerd middels het indienen van nota’s van wijzigingen. Waarom niet voor deze manier is gekozen, blijft voor hem een vraagteken.
Wijntuin blikt even terug in zijn carrière als voorzitter van de Staten van Suriname waar hij ook enkele steken had laten vallen bij de toelating van het Statenlid Max Koorndijk. Dit vond in mei 1979 plaats. De eerste toelating van Koorndijk werd ongedaan gemaakt. Hij werd daarna formeel volgens de grondwettelijke regels voor de tweede maal toegelaten als lid van de Staten. Maar, Wijntuin benadrukt wel dat de tweede toelating heeft plaatsgevonden door ingrijpen van toenmalige president Johan Ferrier en de toenmalige fractievoorzitters, waaronder Jagernath Lachmon, Rufus Nooitmeer en Henk Arron.‘De fouten die zijn gemaakt bij de eerste toelating zijn ongedaan gemaakt’, benadrukt Wijntuin.

Asha Bhagwat

Bron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: