Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Handelden de Inheemsen uit onnozelheid?

Handelden de Inheemsen uit onnozelheid?

Vrijdag 28 Oktober 2011

Paramaribo - Enkele Inheemse leiders gaan enkele dagen na afloop van de mislukte grondenrechtenconferentie naar president Desi Bouterse. Ze bieden hun verontschuldigingen aan en zeggen dat ze bij de neus genomen zijn. Uit onnozelheid hebben ze hun zegen gegeven aan de resolutie die door kapitein Ricardo Lewis is voorgelezen. Ze hadden, naar hun zeggen, niet kunnen weten wat de gevolgen van zo een actie zouden zijn. Maar laden deze Inheemsen met dit gedrag niet een stigma op zichzelf? Zijn ze werkelijk zo dom geweest om zonder goed te lezen hun handtekening onder een stuk te zetten?

Na de officiële opening was president Bouterse aan het woord. Hij liet enkele standpunten van de regering horen. Zo is ons land een en ondeelbaar. Verder hebben alle Surinamers dezelfde rechten en worden de rechten van de Inheemsen en Marrons erkend. Dat was de rode draad in de lezing van ons staatshoofd.
Erik Jagdew hield een presentatie over de verschillende traktaten, terwijl Jennifer van Dijk-Silos de juridische kant van de zaak belichtte. Ze riep de regering op om de uitgifte van concessies stop te zetten totdat dit vraagstuk was opgelost. Berenstein noemde enkele punten op waarop tijdens de discussie moest worden gelet. Dat was alles op de eerste dag.
In de namiddaguren trokken de Marrons zich terug. Ze hielden een krutu en toen werd daar vastgesteld dat ze een standpunt kenbaar moeten maken. De Inheemsen deden dat ook apart onder een tent op het basketbalveld van Colakreek. Op een gegeven moment moeten de Inheemsen en Marrons elkaar hebben ontmoet en hebben besloten om samen op te trekken. Er werd een resolutie in elkaar geslagen.

Tijdens de krutu’s waren de granmans niet aanwezig. Ze waren op visite bij de president. Dat gesprek moest blijkbaar in een gemoedelijke sfeer zijn verlopen. Maar eenmaal terug tussen hun mensen zetten de granmans of hun vertegenwoordigers hun handtekening onder de resolutie.
Hieruit blijkt dat er helemaal geen sprake was van onnozelheid, zoals enkele Inheemse kapiteins nu laten blijken. Ze hadden de hele avond en de volgende ochtend de tijd om te weten waarmee ze bezig waren. Overigens was de OIS niet tevreden met de gang van zaken.

De volgende ochtend, zaterdag 22 oktober, na het voorlezen van de verklaring en resolutie kan de conferencier zij oren en ogen niet geloven. Hij wil zich overtuigen en vraagt de mensen om op te staan en luidkeels duidelijk te maken dat zij achter de verklaring van Lewis stonden. Iedereen stond op. Iedereen zei duidelijk ‘ja’, ook de zogenaamde onnozelen.
Wanneer de president zijn teleurstelling laat blijken, voelt een groep Inheemsen nattigheid. Ze bieden hun verontschuldiging aan en vertellen nu rond dat ze niet goed doorhadden wat er werd getekend. Zo onnozel. Nu is het wachten op de groep Marrons die zichzelf onnozel zal maken.
Gregory Rijssen




Bron: Dagblad Suriname


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: