Herrenberg waarschuwt voor valse beschuldigingen
Vrijdag 7 Oktober 2011
Paramaribo - Hij wordt morgen 73 jaar en heeft een punt gezet achter zijn politieke carrière. Henk Herrenberg voelde zich echter verplicht om de jongeren die een politieke carrière nastreven, te waarschuwen voor de gevaren. Het werd een monoloog van bijkans 3 kwartier over ‘valse beschuldigingen’ in vooral de jaren ‘80. Hiermee probeerde hij wat terug te geven aan de jonge politici.
Herrenberg zegt dat een van de eerste zware beschuldigingen was toen hij en Bruma werden uitgemaakt voor communisten. Dit woord lijkt nu een deel van zijn lichaam en wil ondanks alles niet weg. Als ambassadeur in Nederland moet hij horen dat hij banden heeft met de drugswereld. Alsof dat niet genoeg is, verkoopt hij als eerste ambassadeur in China paspoorten en visa. Hij moet ook nog een Chinese vrouw hebben met wie hij een kind heeft verwekt.
Het wordt leuker als Richard Kalloe er een sausje op doet tijdens een radioprogramma. Die zegt met een gladgestreken gezicht dat Herrenberg in een stadion paspoorten aan Chinezen verkoopt. Als Herrenberg hem jaren daarna tegenkomt en vraagt wat de bedoeling was, zegt Kalloe dat het een grapje was.
Jules Sedney nam in de jaren ‘80 via Cayenne de benen naar Nederland. Er wordt eerst gefluisterd dat Herrenberg er iets van afweet. Naderhand verschijnt het bericht in de kranten dat Herrenberg Sedney, toen governor van de Centrale Bank, met zijn leven heeft bedreigd.
De 73-jarige Herrenberg zegt dat valse beschuldigingen een politicus voor de rest van zijn leven kunnen tekenen. Hoewel hij boeken over de affaires schreef, hebben die zijn blazoen niet kunnen oppoetsen. Goed journalistiek werk kan ervoor zorgen dat de schade beperk blijft of verdwijnt. Hij beschuldigt in zijn laatste persconferentie de Surinaamse journalisten ervan dat zij tekort schieten als het erom gaat zaken op waarheid te onderzoeken. Hij haalt daarbij aan de beschuldiging van Bouterse aan het adres van Chan Santokhi dat hij nauwe banden had met een notoire crimineel. Tot nu toe heeft geen enkele Surinaamse journalist onderzocht of die beschuldiging waar is. Ook het geval van Sedney blijft blauwblauw ondanks de man nog in leven is.
Gregory Rijssen
Plaats uw reactie