Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Homo-organisaties strijden samen voor emancipatie

Homo-organisaties strijden samen voor emancipatie

Donderdag 1 September 2011

De Surinaamse organisaties voor homo’s, lesbiennes en transseksuelen gaan samenwerken. Dat is de uitkomst van een conferentie die de afgelopen dagen in Paramaribo werd gehouden. In Suriname is nog veel behoefte aan homo-emancipatie. Ook de Nederlandse homobeweging COC was aanwezig bij de conferentie.

De homofobe uitspraken van parlementariër Ronnie Asabina, die recentelijk riep dat 'homoseksualiteit met wortel en tak uitgeroeid moet worden' toonde die behoefte nog eens aan. Ze hebben de samenwerkingsplannen ook versneld. "Hij heeft het laatste duwtje gegeven", zegt Tieneke Sumter van de organisatie Womans Way Foundation.

Homoseksuelen ontmoeten veel problemen in Suriname, zegt Sumter: "Het begint thuis, bij ouders. Ook de verschillende religieuze gemeenten laten zich wel eens negatief uit en laatst dus nog een parlementariër." Zelfacceptatie wordt lastiger als je omgeving je niet accepteert. Natuur opzij zetten Veel homoseksuelen in Suriname zetten hun natuur opzij en leiden het leven dat hun omgeving wil zien, aldus Sumter: "Iemand uit ons eigen bestuur overweegt tegemoet te komen aan de wensen van haar ouders. Die zijn pastor en accepteren haar niet. Ze wil zich daarom terugtrekken."

Tot nu toe werkten de organisaties los van elkaar. Nu gaan ze educatie en voorlichting samen organiseren voor bijvoorbeeld scholen, ouders en buurtleiders. Ook de wetgeving wordt onder de loep genomen: "Om te identificeren welke wetten en verdragen zijn getekend." Het belangrijkste doel in dit verband is expliciet in de wet op te nemen dat seksuele oriëntatie geen reden mag zijn voor discriminatie.

Gerelateerde artikelen

  • Parlementslid: 'Homoseksualiteit met wortel en tak uitroeien'
  • Asabina nuanceert homofobe uitspraken
  • Kamervragen na homofobe uitlatingen Asabina
  • Human Rights Watch: 'Uitspraken Asabina erg dom'
De situatie in Suriname is niet te vergelijken met die in Nederland, zegt Renate Hartman van het COC. Ze benadrukt dat er vanuit Nederland steun wordt aangeboden: "We zijn door de Nederlandse ambassade gevraagd om hier een rol te spelen in het emancipatieproces. We faciliteren en stellen vragen, maar onze rol is ondersrteunend." Afstand biedt de mogelijkheid om de problemen in kaart te brengen, vindt Hartman.

Homohuwelijk Een homohuwelijk is in Suriname voorlopig ondenkbaar. Daarover zijn Sumter en Hartman het eens. "Dat is een traject van de lange adem. In Nederland heeft het ook veel tijd nodig gehad", zegt Hartman. Volgens Sumter kan het misschien binnen tien jaar, omdat het in de rest van de wereld steeds gewoner wordt. "Maar we beginnen met geregistreerd partnerschap. We doen het stapje voor stapje."

Verslag van Harmen Boerboom
Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: