Laura Dekker stopt met school; Wereldschool machteloos
Donderdag 22 September 2011
De Wereldschool en de Kinderbescherming zijn het niet eens met het besluit van het zeilmeisje Laura Dekker om te stoppen met school. Maar ingrijpen kunnen ze niet.
De Nederlandse zeilster Laura Dekker, die – als jongste ooit - een solozeiltocht rond de wereld maakt, heeft weer voor opschudding gezorgd. Laura, die dinsdag 16 jaar wordt, heeft laten weten dat ze stopt met school, omdat ze het te druk heeft met haar zeiltocht. Al ruim een jaar zeilt Laura nu de wereld rond. Ze begon haar reis in Gibraltar, stak de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en vervolgens de Grote Oceaan naar Australië. Ze ligt nu met haar zeilboot Guppy in de stad Darwin. Daar gaf ze voor het eerst in maanden een telefonisch interview met het NOS Jeugdjournaal, waarin ze bekendmaakte dat ze geen tijd meer heeft voor school.
'De Pacific ben ik heel snel overgestoken, dus dan ben je elke keer maar ergens een week, en die week heb je nodig om in te klaren, uit te klaren, water te halen, diesel te halen en reparaties uit te voeren, en dan zit je alweer op zee. In het begin heb ik wel veel aan school gedaan, maar nu eigenlijk niet meer echt veel. Omdat ik er gewoon te weinig tijd voor heb.' Ophef En dat is opvallend, want toen Laura in 2009, als 13-jarige, haar zeilplannen bekendmaakte, ontstond in Nederland enorme ophef over de vraag of zo’n meisje niet gewoon eerst haar school moet afmaken.
De Kinderbescherming stapte meteen naar de rechter en die vond in eerste instantie ook dat Laura te jong was voor een soloreis over de wereldzeeën. Waarop Laura, inmiddels 14, van huis weg liep en het vliegtuig naar Sint Maarten pakte. Daar werd ze aangehouden en teruggestuurd naar Nederland, waar een reeks rechtszaken over haar zeilplannen volgde. Wereldschool Uiteindelijk mocht ze in juli vorig jaar van de rechter vertrekken. Ze moest een uitgebreid zeilplan opstellen, een EHBO-cursus volgen én onder verantwoordelijkheid van haar ouders regelen dat ze via de Wereldschool tijdens de reis aan haar opleiding zou werken. Volgens dat plan zou ze dit schooljaar haar (HAVO-)eindexamen moeten doen. Maar dat zit er dus niet in. 'De boot is even belangrijker, anders kan ik waarschijnlijk helemaal geen examen meer doen. Ik focus me nu even op de boot weer klaar krijgen en weg gaan.’ De betrokken instanties in Nederland zijn duidelijk niet blij met het besluit van het zeilmeisje. De Wereldschool noemt het 'niet verstandig' maar kan er niets aan doen. De Vereniging van Leerplichtambtenaren Ingrado zegt 'dat dit natuurlijk niet de bedoeling is', maar kan pas ingrijpen als de Kinderbescherming daarom vraagt.
En de Kinderbescherming zegt dat ze niets kan doen, omdat de rechter heeft bepaald dat Laura’s ouders verantwoordelijk zijn voor haar scholing. Bovendien is het tienermeisje inmiddels uitgeschreven in Nederland en gelden buiten Nederland andere regels. Gevaarlijke route Laura Dekker is intussen met heel andere dingen bezig dan nadenken over schoolverzuim. Binnen een week wil ze namelijk uit Australië vertrekken voor de volgende etappe in de richting van Europa. De vraag is alleen welke route ze neemt: ze kan de lange route nemen om Zuid-Afrika heen, of de korte via Somalië en het Midden-Oosten. Maar die laatste route is gevaarlijk. 'Vanwege piraterij die eigenlijk op de hele Indische Oceaan plaatsvindt. Dus voorlopig gaat mijn positie en de volgende plek even niet bekend worden.' Laura hoopt in juli 2012 met Guppy in Gibraltar te kunnen aankomen. Als dat lukt, dan is ze inderdaad de jongste die ooit een solozeiltocht rond de wereld heeft gemaakt.
Een dag later laat het begeleidingsteam van Laura weten dat ze niet helemaal stopt met leren. Hun reactie via Twitter is: 'Laura is niet gestopt met school. Ze blijft studeren terwijl ze zeilt, hoewel gezegd moet worden dat haar reis ook een geweldige levensles is.'
Plaats uw reactie