Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Nederlands aidsproject combineert zorg en diplomatie

Nederlands aidsproject combineert zorg en diplomatie

Maandag 22 Augustus 2011

Nederland trekt 47 miljoen euro uit voor grootscheeps internationaal offensief tegen aids. Gericht op homo's, werkers in de seksbranche en drugsgebruikers in 16 landen. De 'Dutch approach' in de aidsbestrijding is de leidraad.

Met 47 miljoen euro op zak bindt het Aids Fonds, samen met zes andere Nederlandse hulporganisaties, wereldwijd de strijd aan met aids en hiv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de belangrijkste geldschieter voor een project dat gericht is op hiv-preventie, behandeling en zorg.

Voor 400.000 homoseksuelen, transseksuelen, injecterende drugsgebruikers, sekswerkers en hun partners. Die vaak ook nog eens vervolging in hun eigen land riskeren.

Nederlandse aanpak
Het Aids Fonds volgt met het project de 'Nederlandse aanpak'. Die komt erop neer dat zorg voor patiënten en het voorkomen van de ziekte wordt gecombineerd met inspanningen om tot een cultuuromslag te komen, om  drugsgebruik, homoseksualiteit en sekswerk uit de criminele sfeer te krijgen.

'Nederland moraliseert niet als het om aidsbestrijding gaat', zegt directeur Ton Coenen van het Aids Fonds:  'Wat de Nederlandse aanpak uniek maakt is dat we zeggen: die groepen hebben problemen die aangepakt moeten worden. We erkennen het bestaan van prostitutie, van homoseksualiteit en van drugsgebruik. Even los van wat je daar als individu van vindt.'

Aan het nieuwe programma doen wereldwijd 102 lokale partnerorganisaties mee in onder meer Zuid-Afrika, Uganda, Indonesië, Brazilië. Pakistan, Vietnam, Georgië en Oekraïne. In totaal gaan de organisaties in 16 landen aan de slag gedurende ruim 4 jaar.

Vervolging
In veel van die landen is homoseksualiteit strafbaar en worden sekswerkers streng vervolgd. Toegang tot zorg is voor hen vaak moeilijk of zelfs onmogelijk. 'Die mensen zijn daardoor ook vaak slecht bereikbaar voor hulporganisaties', zegt professor Sven Danner, aidsdeskundige  bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij spreekt van een ambitieus project, dat toch nog heel wat voeten in de aarde zal hebben omdat het ook een omslag in het denken van de autoriteiten vereist.

'Je zult regeringen en instituties in die landen moeten overtuigen dat het anders moet. En aangezien je niet zo makkelijk levensovertuigingen kunt veranderen, zul je ook moeten aantonen dat het voor de bevolking als geheel beter is. Je moet die groepen kunnen bereiken voor voorlichting en preventie. Dat gaat het makkelijkste als je zou kunnen aantonen dat je hiv-infectie doeltreffend kunt bestrijden door groepen niet meer te criminaliseren.'

Goede hoop
Directeur Coenen van het Aids Fonds erkent dat er weerstand overwonnen moet worden, en je moet afwachten wat individuele landen bereid zijn te doen. Toch kan dat geen reden zijn om dan maar niks te ondernemen. Hij is bovendien erg optimistisch over de mogelijkheden:

'Met die blokkades zie je dus dat er in een heleboel landen weinig voor deze groepen gebeurt. Het is onze overtuiging en ervaring, dat als je op een bepaald moment gaat starten - en met al dit geld is dat wel echt mogelijk - dat je ook echt wel wat dingen kunt veranderen. In die zin hebben we meer dan alleen goede hoop.'

Het project gaat in september 2011 van start.



Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: