Nieuwe ambassade Parijs economische springplank
Vrijdag 28 Oktober 2011
Suriname heeft officieel zijn ambassade geopend in de Franse hoofdstad Parijs. Die ambassade moet voor Paramaribo de springplank naar Europa en Noord-Afrika worden. Ambassadeur is de oud-adviseur van president Bouterse, Harvey Naarendorp.
Voor het lint werd doorgeknipt, werd er een traditionele inheemse ceremonie gehouden. Daarna ging de ambassadeur naar zijn nieuwe kantoor aan de Champs Élysées met uitzicht op de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe: "Dit is een goede plek. Het is goed bereikbaar en veilig." Het plan is nog te verhuizen. Huren is duur en daarom wil Suriname een gebouw kopen.
Vanuit Parijs gaat Naarendorp de contacten onderhouden met het buurland Frans- Guyana. "Er zijn veel zaken die we met de hoofdstad moeten regelen." Hij noemt de bepaling van de zeegrens, visserij, drugsbestrijding en trainingen als voorbeelden van zaken die Paramaribo niet met het departement Frans-Guyana kan regelen.
Springplank Daarnaast is Frankrijk een springplank naar Noord-Afrika en Oost-Europa, waar Suriname zijn markt wil uitbreiden. "We werken toe naar een Europapolitiek. En Frankrijk is een powercenter in de Europese Unie." Nederland is op dat gebied minder belangrijk dan Frankrijk: "We hebben meer gezamenlijke belangen met de Fransen."
Naarendorp bestrijdt dat de vestiging in Parijs een politieke zet is tegen Nederland, omdat Den Haag weinig te maken wil hebben met president Bouterse. Suriname is niet anti-Nederland, maar pro-Suriname: "Ik heb ook de Nederlandse ambassadeur uitgenodigd voor de receptie."
Brazilië Parijs moet een motor worden voor de economische ontwikkeling van Suriname. Daarom staat de brug tussen Frans-Guyana en Suriname ook hoog op de agenda. Die moet samen met Frankrijk gebouwd worden: "Dat is ook de opening naar Brazilië." Kritiek op de kosten van ambassade in Parijs is daarom niet terecht, vindt Naarendorp, al kan hij niet zeggen hoe hoog de kosten precies zijn.
Harvey Naarendorp in gesprek met Frank RenoutFrank Renout over de positie van Suriname in Frankrijk- Jim hok, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.Foto: Wereldomroep
- Jörgen Raymann op de opening.Foto: Wereldomroep
- De Surinaamse ambassade in Parijs (nr. 27)Foto: Google Maps
Plaats uw reactie