Surinaamse homo's voor het eerst de straat op
Maandag 17 Oktober 2011
Voor het eerst ooit kwam de Surinaamse homogemeenschap dinsdagavond massaal uit de kast tijdens de 'National Coming Out Day'. Met een bonte optocht vanaf het Onafhankelijkheidsplein tot aan de uitgaansbuurt wilden de verschillende homo-organisaties laten zien dat ook zij een plaats in de Surinaamse maatschappij hebben. Tegelijk werd het startschot gegeven voor de 'No To Hate'-campagne (NO2H8). Na afloop volgde een streetparty, waar alleen blije gezichten te zien waren. “Ik heb met tranen van vreugde in mijn ogen meegelopen.”
De optocht vormde het voorlopige sluitstuk van een campagne opgezet door het Surinaamse LGBT-platform (Lesbian, gay, bisexual, and transgender, red.), waarbij ook het Nederlandse COC betrokken is. Die campagne kwam in een stroomversnelling terecht na de gecontesteerde uitlatingen van volksvertegenwoordiger Ronny Asabina (BEP). Die sprak medio juli in het parlement over homoseksualiteit als zijnde 'een afwijking die met wortel en tak moest worden uitgeroeid', waarna een storm van protest losbarstte.
Kippenvel
De deelnemers hadden dan ook een niet mis te verstane politieke boodschap, en wel de regering zover krijgen acceptatie van homoseksualiteit als één van de beleidsprioriteiten aan te nemen. “We hopen dat de regering niet blijft zeggen dat dit geen prioriteit is, maar dat het de acceptatie van homoseksualiteit tot één van de speerpunten van haar mensenrechtenbeleid zal maken”, sprak Kenneth van Emden, voorzitter van Suriname Men United.
In de optocht liepen ook de parlementariërs Sheilendra Girjasing (VHP) en Harish Monorath (Nieuw Suriname) mee. “Homorechten zijn mensenrechten, daarom ben ik hier. Ik ondersteun elk initiatief dat heeft te maken met mensenrechten”, besloot Monorath. Ook heel veel Brazilianen daagden op voor het straatfeest. “Brazilië kent het homohuwelijk al. Wat dat betreft mag Suriname wat meer naar Zuid-Amerika kijken en minder naar de Cariben”, meent Tieneke Sumter van Woman's Way Foundation.
Naast een politiek karakter had de optocht vooral een emotionele waarde. “Ik heb met vreugdetranen in mijn ogen meegelopen. Ik woon in Nederland, maar heb tot mijn negentiende in Suriname gewoond. Vroeger zou dit allemaal niet gekund hebben. Sterker nog, ik heb als jonge kerel zelf homo's op straat nageroepen”, vertelt Uriha. Terwijl hij zijn verhaal doet, komen de tranen hem weer in de ogen. “Het was een echt kippenvelmoment. Ik was in het begin wel bang, tijdens een gay pride optocht in Amersfoort ben ik ooit bekogeld met stenen. Je ziet, Nederland heeft ook eens een begin moeten maken.”
'Leuke jongens'
Hoewel de discussie rond homorechten de Surinaamse politiek dus zeker bezighoudt, blijven echt radicale veranderingen vooralsnog uit. Zo verklaarde Martin Misiedjan, minister van Justitie, in september tegenover de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat de Surinaamse regering homorechten niet principieel afwijst, maar ook nog niet zal verankeren in de wet.
Ook president Desi Bouterse werd maandag op een persconferentie de vraag gesteld hoe hij aankijkt tegen homorechten. Hij reageerde lachend. “Ik vind homomensen ook leuke jongens. Ieder zijn meug. Het is erg belangrijk, ik maak er dus geen grapje over. Laten we het accent echter niet verleggen van het grotere werk waarmee we bezig zijn.”
Regenboogvlag
Toch is de homogemeenschap blij met de reactie van president Bouterse, die bovendien persoonlijk de toestemming gaf voor de optocht. “Het was erg leuk om te horen. Al had hij misschien nog één zinnetje kunnen toevoegen, dat hij tegen elke vorm van discriminatie is. Hij is president, dus zoiets zou hij best mogen zeggen”, meent Sumter.
Niettemin is ze heel tevreden. “We hebben laten zien dat we er zijn, de standaard is gezet. Leden die eerst hadden gedacht niet mee te lopen, zag ik uiteindelijk met de regenboogvlag in hun hand over straat paraderen. We hebben geen enkele negatieve reactie gehad. We zijn nu zichtbaar en hebben het thema bespreekbaar gemaakt.”
Het LGBT-platform Suriname is van plan voortaan elk jaar mee te doen aan de 'National Coming Out Day'.
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
- National Coming Out Day SurinameFoto: Pieter Van Maele
Plaats uw reactie