Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ SURINAME 23 HUWELIJKSAMBTENAREN RIJKER Adolf Kentie eerste Rastafarian huwelijksambtenaar van Suriname

SURINAME 23 HUWELIJKSAMBTENAREN RIJKER Adolf Kentie eerste Rastafarian huwelijksambtenaar van Suriname

Maandag 31 Oktober 2011

Paramaribo - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gistermorgen aan 23 personen een getuigschrift uitgereikt in verband met het afronden van een twee weken durende cursus huwelijksambtenaar. De uitreiking vond plaats in de trouwzaal van het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. De cursisten werden voorgedragen door hun religieuze organisatie. Lina Black-Pinas is werkzaam op het hoofdkantoor en was mede belast met het opleiden van de cursisten. Zij gaf te kennen dat er met 25 personen was gestart, waarvan 23 de eindstreep haalden. Alle 23 cursisten hebben de opleiding 100% gevolgd, hetgeen als vereiste geldt van het afronden van deze cursus. De 23 personen hebben veel inzicht gekregen omtrent het voltrekken van een huwelijk. Belangrijk was voor de cursisten om de juiste procedure in acht te nemen teneinde een huwelijk te voltrekken.

Black-Pinas is trots op de nieuwe lichting, die zich heeft ingezet om in aanmerking te komen voor het getuigschrift. Zij wenste de huwelijksambtenaren heel veel succes toe. Nadia Van Dijk-Plet behoorde ook tot één van de docenten. Van Dijk-Plet hield de groep nieuwe huwelijksambtenaren voor dat zij niet alleen huwelijken moeten voltrekken, maar de echtelieden ook moeten coachen. Volgens haar moet de gang naar de burgerlijke stand slechts één keer worden aangedaan. Parlementariër André Misiekaba, die de cursus ook met succes heeft afgerond, voerde het woord namens de groep. Hij zei dat de groep zich geroepen voelt om iets terug te geven aan de gemeenschap. Het huwelijk is niet alleen op een juridische basis gestoeld, maar ook op een religieuze. In dat kader citeerde hij een tekst uit het Oude Testament handelende over Salomo. Volgens Misiekaba is het huwelijk een verbond en moet zalig en duurzaam zijn. Hij bedankte de regering voor het gestelde geloof in deze huwelijksambtenaren, zodat zij het gemeenschapswerk kunnen doen. “Wij bedanken de Schepper voor de kracht die wij van Hem krijgen. Wij zijn gemotiveerd en vastberaden om ervoor te gaan.”


De waarnemende directeur van het CBB, mr. John Saharie, richtte ook een kort woord tot de nieuwe huwelijksambtenaren. Saharie zei dat het hem verbaast dat zoveel mensen in een keer belangstelling hebben gehad voor deze opleiding. Hij gaf de groep als boodschap mee dat zij een taak hebben om mensen die in eenzaamheid leven uit die eenzaamheid te halen en hen voor het leven te binden met elkaar. “U draagt bij om de moraal binnen de Surinaamse samenleving hoog te houden. Voorts dient u de normen en waarden te helpen hoog houden. Huwelijksambtenaren moeten echtelieden ontmoedigen om te scheiden”, aldus Saharie. De CBB-topman hoopt dat anderen het voorbeeld van de groep zullen opvolgen, want er zijn genoeg garanties om meer mensen op te leiden tot huwelijksambtenaar.

Ben Dompig, onderdirecteur Personeelszaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken, hield de groep voor dat zij niet moeten vergeten dat zij zijn voorgedragen door hun religieuze organisatie. Hij riep de huwelijksambtenaren op om de verantwoordelijkheid op zich te nemen om de mensen die zij in het echt hebben verbonden, te blijven begeleiden gedurende het huwelijk. Dompig verwacht van de nieuwe groep huwelijksambtenaren dat zij een mediatorsrol moeten vervullen gedurende het huwelijk. De huwelijksambtenaren boden aan elke docent een presentje aan als blijk van dank. Zij krijgen binnenkort hun legitimatiebewijs. Onder de groep bevond zich ook Adolf Kentie. Kentie is de eerst Rastafarian huwelijksambtenaar in Suriname. De kosten voor een huwelijksvoltrekking op werkdagen bedraagt SRD 26 en op niet werkdagen kost de voltrekking van een huwelijk SRD 46. Voorts kan de huwelijksambtenaar bijkomende kosten in rekening te brengen afhankelijk van de plaats van huwelijksvoltrekking.

N. Ramjiawan



Bron: Dagblad Suriname


Geplaatst door: Maku_X (gast) Woensdag 9 November 2011 om 14:33
Wat is er zo bijzonder om te moeten vermelden dat de man Rastafarian is.
Ten eerste vraag ik me af is hij dat wel of heeft hij alleen dreads op zn hoofd en wat voegt het dan toe aan dit verhaal?

De bijzonderheid snap ik natuurlijk wel, omdat in su velen nog altijd met een koloniale mind-set belast zijn waardoor ze minder ruimdenkend zijn. Door deze mindset is het onvoorstelbaar dat een rasta/dreadlock ambtenaar kan zijn.

Dit heb ik jammer genoeg ook mogen ervaren bij mijn laatste bezoek (3 jaar geleden)waar ik, rastafarian met dreadlocks, als architect op uitnodiging bij een niet nader te noemen bedrijf op bezoek kwam. Na van harte te zijn verwelkomt door de receptie ging ik op weg naar het kantoor van de directeur. In de gang liep ik langs een medewerker in vol ornaat inclusief een serie pennen in de borstzak, en
 
Geplaatst door: Maku_X (gast) Woensdag 9 November 2011 om 14:40

Jammer dat de rest van mijn verhaal niet is opgenomen. Laat ik dan hier nogmaals het resterende verhaal vertellen.

 
Geplaatst door: Maku_X (gast) Woensdag 9 November 2011 om 14:42
Het verhaal mag op een of andere manier niet verteld worden want weer wordt niet alles wat ik schrijf opgenomen.

Redactie check even wat hier fout gaat.

 

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: