Emailadres: Login
Wachtwoord:
Suriplein.com Vakantie Suriname \ Nieuws Suriname \ Tabak en alcohol moeten schatkist spekken

Tabak en alcohol moeten schatkist spekken

Dinsdag 6 September 2011

Wie in Suriname een glas rum of een pakje sigaretten koopt, zal daar binnenkort iets meer voor moeten neertellen. De Nationale Assemblée keurde donderdagmiddag met algemene stemmen een accijnsverhoging goed.

Het is september, en dat betekent in Suriname maar één ding: de broeiend hete droge tijd is in volle gang. In een kroeg in de binnenstad, op wandelafstand van het parlement, wordt afkoeling gezocht bij een krat ijskoude dyogo's. De uitbater – die anoniem wil blijven – klaagt. Dat de accijnzen binnenkort worden verhoogd, is hem uiteraard niet ontgaan. “Een milde aanpassing kan zeker, als het binnen de perken blijft. Maar pas hadden we die devaluatie van de Surinaamse dollar. Het aantal klanten in mijn zaak nam toen al zienderogen af. Met die accijnsverhoging er nog eens bij gaat de horecasector extra lijden”, zucht hij. “Het moet niet worden zoals in Denemarken, waar een glas bier meer dan zes euro kost. Ik wil dat mijn klanten kunnen blijven genieten.”

Die klanten zien het zo'n vaart nog niet lopen. “We hoorden dat het gaat om een verhoging van enkele Surinaamse dollars per liter. Eigenlijk dus echt geen reden om te moeten stoppen met drinken”, lacht één van hen.

Geen verdubbeling

De verhogingen zijn inderdaad relatief klein. Parlementslid Rabin Parmessar (NDP) hield het parlement donderdag voor dat een liter rum hoogstens twee Surinaamse dollar (43 eurocent) duurder wordt. De prijs van een fles Borgoe, die nu nog 25 Surinaamse dollar kost (5,50 euro) zou dus onder de 6 euro blijven. De prijs van een pakje sigaretten zou met een halve Surinaamse dollar stijgen, dus van SRD 6,75 (1,46 euro) naar SRD 7,25 (1,57 euro). De accijnzen op bier wijzigen zelfs helemaal niet.

Whiskey wordt wel een stuk duurder, en wel 9 Surinaamse dollar (1,95 euro) per liter. Kost een fles Red Label nu nog SRD 65 (14 euro), dan zal dat in de toekomst uitkomen op iets meer dan 70 Surinaamse dollar, ongeveer 15,50 euro. “De winkelprijzen zullen dus zeker niet verdubbelen”, verzekert Parmessar.

Toch verwacht de regering, die aankijkt tegen een deficit van ruim 900 miljoen Surinaamse dollar (195 miljoen euro), hierdoor jaarlijks ruim 40 miljoen Surinaamse dollar (8,5 miljoen euro) extra op te halen.

Gebruik ontraden Na vier zittingen keurt het parlement de accijnsverhoging goed.Foto: Pieter Van MaeleTegelijk moet de gestegen prijs een ontradend effect hebben op rokers en drinkers. “Tabaksgebruik ontmoedigen begint bij de jongeren, niet bij oudjes die al hun hele leven lang roken. Jongeren hebben geen vast inkomen en zijn dus het gevoeligst voor prijsstijgingen”, zo ziet parlementariër Mohamed Abdoel (NDP) het.  

Verzet Toch verweerde het Nieuw Front zich vanop de oppositiebanken met hand en tand tegen het voorstel. De devaluatie van de Surinaamse dollar, die medio januari werd doorgevoerd, zit de oppositie duidelijk nog steeds dwars. Die waardevermindering van de munt ging onder meer gepaard met een enorme stijging van de brandstofprijzen. Een verhoging van de accijnzen op alcohol en tabak werd toen ook al aangekondigd als middel om het begrotingstekort te verkleinen. De debatten duurden zo lang dat het parlement uiteindelijk vier zittingen nodig had om de accijnsverhoging gestemd te krijgen. 

“Dat de regering het gezondheidsaspect nu gebruikt als drogreden om dit door te voeren, is zeer teleurstellend”, meent Ruth Wijdenbosch (NPS). Ook Mahinder Jogi (VHP) moppert. “Wat gaat de overheid doen met de extra inkomsten? Keer op keer worden maatregelen genomen die het volk wurgen.”

Meningen verdeeld Adelien Wijnerman (NDP), minister van Financiën, ontkent niet dat de accijnsverhoging vooral dient om de begroting te spekken. “Maar overal ter wereld gebruiken overheden accijnzen ook om het gedrag van burgers te beïnvloeden”, zei ze. Ze kondigde aan dat het aspect van de volksgezondheid behandeld wordt tijdens een speciale themavergadering, na het zomerreces. Die uitleg kon het Nieuw Front niet bekoren, die de vergaderzaal verliet toen voorzitter Jennifer Simons (NDP) de wet ter stemming bracht.

Ook op straat zijn de meningen verdeeld. Zo hoopt Steward, taxichauffeur van beroep, dat de accijnsverhoging haar effect niet zal missen. “Je hebt er geen idee van hoeveel onze jeugd zuipt en rookt. Zelf heb ik al genoeg met een halve dyogo, maar veel jongeren gaan maar door. Ik hoop dat het misbruik nu afneemt, al was het maar een beetje.” 


Bron: Radio Nederland Wereldomroep


Er zijn nog geen reacties voor dit nieuws item

Plaats uw reactie
Uw naam:

Neem de bovenstaande code over: